[javascript protected email address] 0330 440 0017
You are here:   Home  »  Car Safety Checks

Car Safety Checks

The Driving Test includes two questions designed to examine your knowledge of car safety checks and your ability to use auxiliary controls whilst on the move. Here are some examples. Your Instructor will be able to show you where the necessary controls and switches are for the car you are training in.

SHOW ME questions – you need to demonstrate these when the car is moving.

1. Examiner: When you consider it is safe, please show me how to wash and wipe the rear windscreen.

Answer: Look ahead and check your mirrors so you are aware of the traffic situation. Without looking down at the control, select the appropriate control and wash and wipe the rear windscreen. – Your instructor will have shown you the control and how to operate it.

2. Examiner: When you consider it is safe, please show me how to wash and wipe the front winscreen.

Answer: Look ahead and check your mirrors so you are aware of the traffic situation. Without looking down at the control, select the appropriate control and wash and wipe the front windscreen. 

3. Examiner: When you consider it is safe, please show me how to switch on the dipped headlights.

Answer: Look ahead and check your mirrors so you are aware of the traffic situation. Without looking down at the control, select the appropriate control and switch on your dipped headlights – ensure there is no blue light showing in the panel as this would mean the full beams have been selected – if necessary set the control to the dipped position. Then – if appropriate – turn the headlights off.

4. Examiner: When you consider it is safe, please show me how to operate the horn.

Answer: Look ahead and check your mirrors so you are aware of the traffic situation. Without looking down at the control, sound the horn when it will not startle other road users.

5. Examiner: When you consider it is safe, please show me how to demist the front windscreen.

Answer: Look ahead and check your mirrors so you are aware of the traffic situation. Briefly look to check the existing setting, Then without looking down at the control, select the demist position of the air distribution control. Then return it to its original setting. Also tell the examiner that you would adjust the fan to a high setting, increase the temperature and/or switch on the air-con to accelerate the demist process. 

6. Examiner: When you consider it is safe, please show me how to open and then close your door window.

Answer: Look ahead and check your mirrors so you are aware of the traffic situation. When safe, operate the control, opening fully and then closing the door window. Some cars have an automatic system which opens and/or closes the window fully if you press the switch hard enough – check with your instructor.

7. Examiner: When you consider it is safe, please show me how to demist the rear windscreen.

Answer: Look ahead and check your mirrors so you are aware of the traffic situation. Then without looking down at the control, select the rear demist switch – a yellow light will usually show that it is operating. then press again to switch it off. Also tell the examiner that you would adjust the fan to a high setting to accelerate the demist process. 

SHOW & TELL ME questions – you need open the bonnet and indicate the relevant item then explain how to perform the check – don’t touch anything under the bonnet as it may still be very hot. These questions will be asked in the car park at the start of the test.

8. Examiner: Please open the bonnet and show me where you would check to ensure there is sufficient engine oil. Tell me how you would perform the check.

Answer: Open the bonnet. Point out the dipstick. Say that you would remove it, clean it,  return it to full depth and remove again to check that the level is between the high and low marks.

9. Examiner: Please open the bonnet and show me where you would check the engine coolant. Tell me how you would know if the level is correct.

Answer: Open the bonnet. Point out the engine coolant reservoir and the high and low coolant level markings. State that you would ensure the visible coolant level is between the two marks.

10. Examiner: Please open the bonnet and show me where you would check the hydraulic brake fluid level. Tell me how you would know if the level is correct.

Answer: Open the bonnet. Point out the hydraulic brake fluid reservoir and the high and low fluid level markings. State that you would ensure the visible fluid level is between the two marks.

TELL ME questions – you need to explain

11. Examiner: Please tell me how to check that your powers steering is working before the start of a journey.

Answer: Tell the examiner that you would apply a steady light downwards pull to the steering wheel with your left hand and then start the engine. Explain that a noticeable kick or movement shows the power steering is operating. Also explain that when you drive on the steering should feel light and not excessively heavy.

12. Examiner: Tell me how to set the rear fog lights on, and tell me when you would use them?

Answer: Show the examiner the appropriate switch – tell him it will only activate the fog lights when the head lights are on dipped. Explain that you will only use them when the visibility is severely reduced to less than 100 metres.

14. Please tell me how to check that your brake lights are operating on this car?

Answer: Explain that you would ask a friend to stand at the rear and you then depress the brake pedal and he can see that all the brake lights are working. Alternately you can reverse up to a reflective surface and look for the reflections when you press the brake pedal.

15. Examiner: Please tell me how you would check that all the indicator lights are working?

Answer: Locate and point out the hazard warning light – explain that you would put on the hazard lights and walk around the car to ensure all the indicators are working.

16. Examiner: Explain how you check that the brakes operate correctly before a journey.

Answer: Tell the examiner that you would press on the footbrake. It should feel firm and not spongy. It should not go all the way to the floor. After moving away brake lightly, the car should hold straight.

17. Examiner: Explain how you check that the headlights and tail lights are operating (don’t perform the check).

Answer: Tell the examiner that you would switch on the head and tail lights, and then walk round the car checking all the bulbs are working, including the rear number plate light.

18. Examiner: Explain where to look for the recommended tyre pressures and tell me how you would check the pressures.

Answer: Look in the correct table in the vehicle hand book and check and adjust all four tyres (and the spare) when they are cold, using a reliable pressure gauge and remember to replace the valve caps.

19. Examiner: What is the legal tread depth for car tyres, and how would you check the general safe condition of the tyres.Tread Depth

Answer: Tell the examiner that you would check that the depth was at least 1.6mm in the central ¾ band all round the tyre using a reliable tread depth gauge. There must be no cuts or bulges in the side walls of the tyre.

.

.

.

20. Examiner: Explain how to check the head restraint is properly adjusted to provide protection against injury in an accident.

Answer: Tell the examiner that you ensure the rigid part of the restraint is as high as the level of the eyes or top of the ears when sitting normally. It should be reasonably close to the back of the head. Explain that some head restraints may not be fully adjustable.

21. Examiner: Explain how to tell if the anti-lock braking system is defective.

Answer: Tell the examiner you would see a warning light come on in the control panel.

Remember to ask your instructor to show you the controls and switches specific to the car you are using for test.

END

Get driving now! If'd you like to start learning, don't wait any longer.
Click here to enquire now.